Urbex Magyarország, Elhagyatott épületek, területek, laktanyák, kórházak
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK TÖRTÉNETEI
 
INOTAI ERŐMŰ
 
ALMÁSFÜZITŐ GYÁR
 
POSTABANK RT
 
LIPÓTMEZŐ - OPNI
 
FÉGARMY FEGYVERGYÁR
 
FÉGARMY FEGYVERGYÁR

A FÉGARMY Fegyvergyártó Kft. jogelődjét Fegyver és Gépgyár (röviden FÉG) Részvénytársaság néven 1891 február 24-én alapították. A gyárban fegyverek készültek. A honvédség számára és exportra egyaránt gyártottak lőfegyvereket. 1935–1946 között Fémárú, Fegyver- és Gépgyár, 1946–1965 között Lámpagyár (Lampart), majd 1965-től Fegyver- és Gázkészülékgyár néven működött.

A második vh- után a gyár új nevet kapott, fegyver és gázkészülékgyár lett, és, bár továbbra is központi szerepet játszott a hadsereg lőfegyverellátásában, itt készültek a magyarországi lakótelepi lakásokban még ma is használatos gázkonvektorok is. Ezt követően először AK-kat, majd különböző fajta egyéb lőfegyvereket gyártottak itt. 2004-ben számos exportpiacra fegyverkereskedelmi tilalmat rendelek el, az exporttilalom miatt a FÉGARMY végleg csődbe ment.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A Fégarmy magyar fegyvergyár felszámolásával együtt végleg csődbe ment a hazai fegyvergyártás is. Mint ismeretes, a Fégarmy fennmaradását 1999 után az ÁPV Rt. 80 millió forintos kölcsönével biztosították egészen 2003-ig. A cég tényleges hanyatlása akkor kezdődött el, mikor 2004-ben számos exportpiacra fegyverkereskedelmi tilalmat rendeltek el. Bár később a vállalat egyes ingatlanait más vállalkozásba próbálták kimenekíteni, az exporttilalom miatt a Fégarmy végleg csődbe ment. Az utolsó, 2005 db fegyver honvédségi megrendelését teljesítve a társaságnak semmilyen ingósága, vagy ingatlan vagyona nem maradt.

Mindazonáltal a 114 éves múltra visszatekintő vállalat csődje miatt hozzávetőlegesen 240 alkalmazottnak szűnik meg a munkaviszonya.

FORRÁS: HÍRPORTÁL:HU

A gyár szomorú végnapjai

A gyár 1995-ig volt állami tulajdonban. 1995-ben a gyárat privatizáció néven egyszerűen szétcincálták. Hozzá kell tenni, mert nagyon fontos, hogy a gyárban érezhető volt ugyan a keleti blokk megroppanása, de a gyár tele volt munkával, és időben reagált az új kihívásokra is, azonnal megkezdték a NATO kaliberek fejlesztéseit is, és elsőként a magyarok fejlesztették ki az AK 5.56-os változatát, NGV 5.56 néven. A fegyverek előtt teljesen megnyílhatott volna az egész világpiac szabadon. Ehelyett a többi gyárunkhoz hasonlatosan megkezdődött a belső aknamunka. A gyár szándékosan lemondta a munkákat, a közvéleménnyel pedig tudatták, hogy a gyár munka hiányában csődbe ment. A céget a keselyűk egy pillanat alatt szétszedték. A maradék sorsa egy rémmesébe illik. Ezt ugyanis saját szememmel volt szerencsém látni. Egy kedves ismerősünk, aki a cégnél dolgozott, kapott pár íróasztalt ajándékba, vigye csak nyugodtan. A cég gépcsarnoka addigra már nagyrészt ki volt fosztva. A gyárat szó szerint szétlopták. Az ország ma is tele van FÉG-től kilopott vagy fillérekért megvásárolt szerszámokkal, kezdve az esztergakéstől a marógépekig. A javát a volt bennfentesek szétkapkodták. A maradékot egy tolólappal összetolták (!) a csarnok közepére. Innen vitt mindenki, amit csak látott.

A gyár maradéka, a FÉGARMY csak árnyéka volt az eredeti gyárnak. Állami tulajdon maradt. Az állam azonban egyáltalán nem foglalkozott a gyárral. A cég híre már önmagában is jó reklám volt, a magyar fegyver híres volt megbízhatóságáról, ami jó cégér. A fejlesztések azonban elmaradtak, valószínűleg azért, mert nyugati fegyvergyárak adtak pár autót vagy utazást egy-két fizetett prostival az illetékeseknek (a változások után a Nemzeti Ítélőszék elé kerülnek), hogy a gyár menjen csak tönkre. A gyárat valójában a Fidesz végezte ki. 1999-ben hoztak egy határozatot, hogy többet nem adhatnak el fegyvert kommunista és tiltólistára tett országoknak, közte Kínának és Pakisztánnak sem. A gyár megrendeléseinek - ami bőven fedezte volna a befektetést és a fejlesztést - nagy részét abban az időben éppen ezek a megrendelések tették ki. A törvényt pont azért hozták, hogy kivégezzék a gyárat. A fegyvergyár nagy megrendelés nélkül maradt. A gyárat ezért azonnal átadták az ÁPV RT-nek, ami megkezdte a kiárusítását. Természetesen senkinek sem kellett. Többéves árusítás után (2003-ban) a gyárat végül a szomszédos gyógyszer nagykereskedő cég vette meg, de nem termelésre, hanem a területért. Emellett meg kell jegyeznünk azt is, hogy az összes környező ország fegyvergyárai fejlesztettek és jól működnek, csak pont nálunk nem! Sőt, a horvát fegyvergyár 20 éve még nem is létezett.

Ezzel a FÉG fegyvergyár működése befejeződött. A magyar történelem egy ékszerköve eltűnt a süllyesztőben, valahol New York és Tel-Aviv között. A hasznot húzók pedig a mai napig a politikusi székekben és környékén ülnek, a lebutított tömeg előtt pedig azon vitáznak, ki mentse meg éppen az országot.  

Kemény Gábor - Jövőnk.info

 
Számláló
Indulás: 2006-03-27
 
Felhívás

 

ÚJ KÉPTÁR:

TRIO PANZIÓ

 
Chat/Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

2005-2022

Minden jog fenntarva interaktív a corporation


Pierre Gasly - a Forma-1 pilótája - az elsõ magyar rajongói oldal a francia pilótáról    *****    CAN YAMAN - a legszexibb török színész - CAN YAMAN - a leghíresebb török színész - CAN YAMAN - az új Sandokan    *****    Novella-premier: Rémálom az erdõ sûrûjében (1. rész) - Ha szereted a hátborzongató történeteket, kattints a linkre!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)