Urbex Magyarország, Elhagyatott épületek, területek, laktanyák, kórházak
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK TÖRTÉNETEI
 
INOTAI ERŐMŰ
 
ALMÁSFÜZITŐ GYÁR
 
FÉGARMY FEGYVERGYÁR

A FÉGARMY Fegyvergyártó Kft. jogelődjét Fegyver és Gépgyár (röviden FÉG) Részvénytársaság néven 1891 február 24-én alapították. A gyárban fegyverek készültek. A honvédség számára és exportra egyaránt gyártottak lőfegyvereket. 1935–1946 között Fémárú, Fegyver- és Gépgyár, 1946–1965 között Lámpagyár (Lampart), majd 1965-től Fegyver- és Gázkészülékgyár néven működött.

A második vh- után a gyár új nevet kapott, fegyver és gázkészülékgyár lett, és, bár továbbra is központi szerepet játszott a hadsereg lőfegyverellátásában, itt készültek a magyarországi lakótelepi lakásokban még ma is használatos gázkonvektorok is. Ezt követően először AK-kat, majd különböző fajta egyéb lőfegyvereket gyártottak itt. 2004-ben számos exportpiacra fegyverkereskedelmi tilalmat rendelek el, az exporttilalom miatt a FÉGARMY végleg csődbe ment.

FORRÁS: WIKIPÉDIA

A Fégarmy magyar fegyvergyár felszámolásával együtt végleg csődbe ment a hazai fegyvergyártás is. Mint ismeretes, a Fégarmy fennmaradását 1999 után az ÁPV Rt. 80 millió forintos kölcsönével biztosították egészen 2003-ig. A cég tényleges hanyatlása akkor kezdődött el, mikor 2004-ben számos exportpiacra fegyverkereskedelmi tilalmat rendeltek el. Bár később a vállalat egyes ingatlanait más vállalkozásba próbálták kimenekíteni, az exporttilalom miatt a Fégarmy végleg csődbe ment. Az utolsó, 2005 db fegyver honvédségi megrendelését teljesítve a társaságnak semmilyen ingósága, vagy ingatlan vagyona nem maradt.

Mindazonáltal a 114 éves múltra visszatekintő vállalat csődje miatt hozzávetőlegesen 240 alkalmazottnak szűnik meg a munkaviszonya.

FORRÁS: HÍRPORTÁL:HU

A gyár szomorú végnapjai

A gyár 1995-ig volt állami tulajdonban. 1995-ben a gyárat privatizáció néven egyszerűen szétcincálták. Hozzá kell tenni, mert nagyon fontos, hogy a gyárban érezhető volt ugyan a keleti blokk megroppanása, de a gyár tele volt munkával, és időben reagált az új kihívásokra is, azonnal megkezdték a NATO kaliberek fejlesztéseit is, és elsőként a magyarok fejlesztették ki az AK 5.56-os változatát, NGV 5.56 néven. A fegyverek előtt teljesen megnyílhatott volna az egész világpiac szabadon. Ehelyett a többi gyárunkhoz hasonlatosan megkezdődött a belső aknamunka. A gyár szándékosan lemondta a munkákat, a közvéleménnyel pedig tudatták, hogy a gyár munka hiányában csődbe ment. A céget a keselyűk egy pillanat alatt szétszedték. A maradék sorsa egy rémmesébe illik. Ezt ugyanis saját szememmel volt szerencsém látni. Egy kedves ismerősünk, aki a cégnél dolgozott, kapott pár íróasztalt ajándékba, vigye csak nyugodtan. A cég gépcsarnoka addigra már nagyrészt ki volt fosztva. A gyárat szó szerint szétlopták. Az ország ma is tele van FÉG-től kilopott vagy fillérekért megvásárolt szerszámokkal, kezdve az esztergakéstől a marógépekig. A javát a volt bennfentesek szétkapkodták. A maradékot egy tolólappal összetolták (!) a csarnok közepére. Innen vitt mindenki, amit csak látott.

A gyár maradéka, a FÉGARMY csak árnyéka volt az eredeti gyárnak. Állami tulajdon maradt. Az állam azonban egyáltalán nem foglalkozott a gyárral. A cég híre már önmagában is jó reklám volt, a magyar fegyver híres volt megbízhatóságáról, ami jó cégér. A fejlesztések azonban elmaradtak, valószínűleg azért, mert nyugati fegyvergyárak adtak pár autót vagy utazást egy-két fizetett prostival az illetékeseknek (a változások után a Nemzeti Ítélőszék elé kerülnek), hogy a gyár menjen csak tönkre. A gyárat valójában a Fidesz végezte ki. 1999-ben hoztak egy határozatot, hogy többet nem adhatnak el fegyvert kommunista és tiltólistára tett országoknak, közte Kínának és Pakisztánnak sem. A gyár megrendeléseinek - ami bőven fedezte volna a befektetést és a fejlesztést - nagy részét abban az időben éppen ezek a megrendelések tették ki. A törvényt pont azért hozták, hogy kivégezzék a gyárat. A fegyvergyár nagy megrendelés nélkül maradt. A gyárat ezért azonnal átadták az ÁPV RT-nek, ami megkezdte a kiárusítását. Természetesen senkinek sem kellett. Többéves árusítás után (2003-ban) a gyárat végül a szomszédos gyógyszer nagykereskedő cég vette meg, de nem termelésre, hanem a területért. Emellett meg kell jegyeznünk azt is, hogy az összes környező ország fegyvergyárai fejlesztettek és jól működnek, csak pont nálunk nem! Sőt, a horvát fegyvergyár 20 éve még nem is létezett.

Ezzel a FÉG fegyvergyár működése befejeződött. A magyar történelem egy ékszerköve eltűnt a süllyesztőben, valahol New York és Tel-Aviv között. A hasznot húzók pedig a mai napig a politikusi székekben és környékén ülnek, a lebutított tömeg előtt pedig azon vitáznak, ki mentse meg éppen az országot.  

Kemény Gábor - Jövőnk.info

 
Számláló
Indulás: 2006-03-27
 
Felhívás

 

ÚJ KÉPTÁR:

BALATONI
RETRO  HOTEL

 
LIPÓTMEZŐ - OPNI
 
FÉGARMY FEGYVERGYÁR
 
POSTABANK RT
 

2005-2022

Minden jog fenntarva interaktív a corporation


Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK