Urbex Magyarország, Elhagyatott épületek, területek, laktanyák, kórházak
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK TÖRTÉNETEI
 
INOTAI ERŐMŰ
 
ALMÁSFÜZITŐ GYÁR
 
POSTABANK RT
 
LIPÓTMEZŐ - OPNI
 
FÉGARMY FEGYVERGYÁR
 
ZUGLIGET VILLAMOS VÉGÁLLOMÁS

Zugliget első rendszeres tömegközlekedési eszköze a Széchenyi lánchídtól a Zugligetig közlekedő társaskocsi volt. A Budai Közúti Vaspálya Társaság 1868-ban indította menetrendszerinti lóvasút járatát a Lánchídtól a Laszlovszky majorig, amit az elsők között villamosították 1896 szeptemberében. Az akkor még 43-as villamos vonalán történt 1900. június 4-én a főváros legsúlyosabb villamos balesete, amelynek 4 áldozata volt. A vonalat 1903-ban meghosszabbították az egykori Fácán vendéglő alatti szurdokig. A viszonylatot átszámozták az 1920-as években 81-es, majd 1955 május 16-ától 58-as számra.

A II. világháborút követően ismét elővették a Zugligetből a János-hegyre vezető kötélpálya tervét. Ez végül a XII. Kerületi Tanács beruházásával 1969-ben készült el. A Libegő sokat lendített a villamosjárat forgalmán.

1975-ben a Szilágyi Erzsébet fasori vágányépítés miatt az 58-as már csak Budagyöngyéig járt és bár az építkezés 1976 szeptemberében véget ért, a vonalat már nem hosszabbították vissza. Az 58-as pályájának állapota erősen leromlott. A villamosok 1977 legelején a Szarvas Gábor utca és Zugliget között már csak egy vágányon közlekedtek; azután két részre osztották a vonalat. A Szarvas Gábor utca és Zugliget, valamint Budagyöngye és Szarvas Gábor utca között csak egy-egy kocsi járt; a kettő között át kellett szállni.

Zugligetben 1977. január 17-én halad végig utoljára az 58-as villamos. A BKV megszüntette a járatot és ezzel 109 év után megkezdődött a zugligeti vaspálya felszámolása; bár a Libegő még ebben az évben a BKV tulajdonába került. A megszüntetés másik indoka az volt, hogy a BKV a kisebb forgalmú budai villamosvonalakat trolibusszal akarta kiváltani. Erre a magas létesítési költség miatt végül nem került sor, így a villamos pótlására beindított 58V jelű járat 1980. március 2-án 158-as néven véglegesedett.

A 158-as busz szerepét 2008. szeptember 6-tól a Gábor Áron utcán meghosszabbított 91-es busz ide közlekedő 291-es változata vette át. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könnyebb megközelítése érdekében Budakeszi felé a 222-es busz is a Zugligeti úton jár, az egyetem után még az új Kuruclesi úti megállóban áll meg.

A villamost megszüntetése óta sokan hiányolják, hiszen annak idején kiváló közlekedési kapcsolatot biztosított a terület számára. Egyelőre nincs realitása az újraindításának.

 

FORRÁS:WIKIPÉDIA

 
Számláló
Indulás: 2006-03-27
 
Felhívás

 

ÚJ KÉPTÁR:

TRIO PANZIÓ

 
Chat/Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 

2005-2022

Minden jog fenntarva interaktív a corporation


Pierre Gasly - a Forma-1 pilótája - az elsõ magyar rajongói oldal a francia pilótáról    *****    CAN YAMAN - a legszexibb török színész - CAN YAMAN - a leghíresebb török színész - CAN YAMAN - az új Sandokan    *****    Novella-premier: Rémálom az erdõ sûrûjében (1. rész) - Ha szereted a hátborzongató történeteket, kattints a linkre!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)