Urbex Magyarország, Elhagyatott épületek, területek, laktanyák, kórházak
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK
 
ELHAGYATOTT ÉPÜLETEK TÖRTÉNETEI
 
INOTAI ERŐMŰ
 
ALMÁSFÜZITŐ GYÁR
 
ZUGLIGET VILLAMOS VÉGÁLLOMÁS

Zugliget első rendszeres tömegközlekedési eszköze a Széchenyi lánchídtól a Zugligetig közlekedő társaskocsi volt. A Budai Közúti Vaspálya Társaság 1868-ban indította menetrendszerinti lóvasút járatát a Lánchídtól a Laszlovszky majorig, amit az elsők között villamosították 1896 szeptemberében. Az akkor még 43-as villamos vonalán történt 1900. június 4-én a főváros legsúlyosabb villamos balesete, amelynek 4 áldozata volt. A vonalat 1903-ban meghosszabbították az egykori Fácán vendéglő alatti szurdokig. A viszonylatot átszámozták az 1920-as években 81-es, majd 1955 május 16-ától 58-as számra.

A II. világháborút követően ismét elővették a Zugligetből a János-hegyre vezető kötélpálya tervét. Ez végül a XII. Kerületi Tanács beruházásával 1969-ben készült el. A Libegő sokat lendített a villamosjárat forgalmán.

1975-ben a Szilágyi Erzsébet fasori vágányépítés miatt az 58-as már csak Budagyöngyéig járt és bár az építkezés 1976 szeptemberében véget ért, a vonalat már nem hosszabbították vissza. Az 58-as pályájának állapota erősen leromlott. A villamosok 1977 legelején a Szarvas Gábor utca és Zugliget között már csak egy vágányon közlekedtek; azután két részre osztották a vonalat. A Szarvas Gábor utca és Zugliget, valamint Budagyöngye és Szarvas Gábor utca között csak egy-egy kocsi járt; a kettő között át kellett szállni.

Zugligetben 1977. január 17-én halad végig utoljára az 58-as villamos. A BKV megszüntette a járatot és ezzel 109 év után megkezdődött a zugligeti vaspálya felszámolása; bár a Libegő még ebben az évben a BKV tulajdonába került. A megszüntetés másik indoka az volt, hogy a BKV a kisebb forgalmú budai villamosvonalakat trolibusszal akarta kiváltani. Erre a magas létesítési költség miatt végül nem került sor, így a villamos pótlására beindított 58V jelű járat 1980. március 2-án 158-as néven véglegesedett.

A 158-as busz szerepét 2008. szeptember 6-tól a Gábor Áron utcán meghosszabbított 91-es busz ide közlekedő 291-es változata vette át. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem könnyebb megközelítése érdekében Budakeszi felé a 222-es busz is a Zugligeti úton jár, az egyetem után még az új Kuruclesi úti megállóban áll meg.

A villamost megszüntetése óta sokan hiányolják, hiszen annak idején kiváló közlekedési kapcsolatot biztosított a terület számára. Egyelőre nincs realitása az újraindításának.

 

FORRÁS:WIKIPÉDIA

 
Számláló
Indulás: 2006-03-27
 
Felhívás

 

ÚJ KÉPTÁR:

PIARISTA GIMMNÁZIUM

 
LIPÓTMEZŐ - OPNI
 
FÉGARMY FEGYVERGYÁR
 
POSTABANK RT
 

2005-2022

Minden jog fenntarva interaktív a corporation


Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG